Eslingena

Ar spilgtām emocijām no Eslingenas (Vācija) atgriezusies Gaujienas radošā grupa (Jānis Krišjānis, Ineta Riepniece, Liena Eglīte, Ilze Dāve), kur pārstāvēja Gaujienu Eslingenas Dziesmu svētkos. Plašajā trīs dienu programmā, piedaloties 700 dalībniekiem 33 latviešu kolektīvos no 11 valstīm, Eslingenas pilsētas iedzīvotāji un tās viesi tāpat kā pirms 70 gadiem varēja piedzīvot visu latviešu kultūras bagātību – dziesmas, dejas, teātra spēli, kino, amatniecību, tradicionālo dziedāšanu un dančus. Pasākumu klāstā bija iekļauts uzvedums „Tikšanās ar Jāzepu Vītolu”.

“Eslingenas Dziesmu svētkiem 70”, kas simboliski iezīmēja Latvijas simtgades notikumus arī Vācijā, klāt bija gan Latvijas Republikas kultūras ministre Dace Melbārde, gan svētku patronese, bijusī valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, Latvijas vēstniece Vācijā Elita Kuzma, Ārlietu ministrijas Speciālo uzdevumu vēstnieks diasporas jautājumos Atis Sjanīts.

Laura Putāne, Štutgartes biedrības “Saime” vadītāja, svētku idejas iniciatore un galvenā rīkotāja, kā arī šī gada apbalvojuma “Laiks Ziedonim” laureāte, atskatoties uz aizvadītajiem svētkiem priecājas: “Sapnis ir piepildījies! Triju dienu garumā Eslingenas ielas, laukumi un pagalmi bija latviešu pārpildīti, visur, tik tiešām visapkārt skanēja latviešu valoda, dziesmas un dejas. Tērpu krāšņumu un daudzveidību, balsu skanīgumu un dejas soļu dimdēšana nebija iespējams nepamanīt un nesadzirdēt. Uz trim dienām atkal Eslingena bija kļuvusi par mazo Latviju. Šie svētki tāpat kā toreiz pirms 70 gadiem bija satikšanās, saprašanās un vienotības svētki, kas vēl ilgi paliks dalībnieku un viesu atmiņā kā dziļš emocionāls un garīgs piepildījums un apliecinājums mūsu latviskajām vērtībām un bagātībai.”

Arī mēs izbaudījām šo latvisko garu un visus svētku pasākumus, tikāmies un iepazināmies ar latviešiem no daudzām valstīm, stāstījām par Gaujienas Jāzepa Vītola Mūzikas dienām. Gandarījumu deva skatītāju augstais novērtējums mūsu uzvedumam un uzaicinājums to rādīt latviešiem Toronto un Londonā.

Braucienu atbalstīja Valsts kultūrkapitāla fonds, savukārt Jāzepa Vītola uzvalks  tika šūts ar Alūksnes Apes  novada fonda atbalstu.

Vairāk par Eslingenas svētkiem – https://www.esslingen2017.de/medijiem/svetkuparskats

Ilze Dāve, Ineta Riepniece